Menu

Gombolyda program október/november Budapest (József körút 15.)

jokep
A bdapesti Gombolyda október/november havi programja

A  már belakott, új helyünkön, a tágasabb, kényelmesebb, József körúti üzletünkben rendszeresen programokkal jelentkezünk. Közös kötések, horgolások indulnak a kiírások szerint.

Weboldalunkon ezentúl blogbejegyzéssel adunk hírt a témanapok időpontjáról és a tervezett darabokról, FB csoportunkban (https://www.facebook.com/groups/118680614971202/) pedig az alkalmak előtti napokban bővebb információkkal (javasolt fonalak, ajánlott tűméret, stb.) jelentkezünk.

Ezen az őszön is „újíthattok” velünk néhány igazán szép sapkát, sálat, kesztyűt és az ilyenkor nagyon jól kihasználható mellények, kardigánok és pulóverek is sorra kerülnek. A hideg, otthon-ülős-melegedős napokra pedig egy nagyobb „darabbal” készültünk. Nézzük akkor, mit is kínálunk nektek, velünk :)

18. szerda  - Maluka kendő 2. alkalom – hosszabbított sorok kötése

Október 4-i programunk volt a Maluka nevű kötött kendő, amit bizony jó néhányan elkezdtünk. Mostanra mindenki elkészülhetett a csipkés szegély kötésével – jöhet az izgalmas, „forgolódós” kendőtest. Várjuk kendőkötőinket!

25. szerda – Tivoli sapka és kesztyű szett

Egy csodás csipkeminta egy jól megválasztott anyagban – kell ennél több, hogy máris magunkénak érezzük ezt a sapka/kesztyű szettet? Minket meggyőzött! A darabot Cheryl Beckerich tervezte (CascadeYarns), az eredeti – angol nyelvű – mintát az alábbi linken találjátok.

http://www.cascadeyarns.com/patternsFree/C265_TivoliHat&Mitts.pdf

A sapka készítéséhez használhatunk zokni kötőtűket, de ha még nem próbáltátok, itt az ideje, hogy szert tegyetek a KnitPro által is gyártott „rövidtűs-röviddamilos” kötőtűre, amivel nagyon könnyű sapkát kötni :) Extrém bevállalósak kipróbálhatják a még rövidebb tűs-még rövidebb damilos (tűvégtől tűvégig 25 cm!) tűinket is.
1


30. hétfő – Sophie’s Universe takaró 1. alkalom

Ahogy ígértük készültünk nektek egy közös takaró-horgolással is. Nem is akárhogy :) A Dedri Uys által tervezett Sophie's Universe takarót kezdhetitek el velünk horgolni. A programhoz összeállítottunk nektek kezdő fonalcsomagokat – hamarosan megtaláljátok kínálatunkban – az alábbi fonalakból: az örök kedvenc anti-pilling Himalaya Everyday-ből, a gyapjúval kevert LanaGatto Calico-ból, a pamuttal kevert Himalaya Perlina-ból és az Alize Cotton Baby Soft fonalából, valamint a tiszta pamut FibraNatura CottonWood-ból és a Gombolyda Guru-ból. Minden fonalból 1 kg-ot találtok a kezdő csomagban (minden fonalból 10 dkg-ot), amit 10 % kedvezménnyel vásárolhattok majd meg. A takarót online – FB csoport segítségével, valamint József körúti és debreceni üzletünkben személyes közreműködéssel horgolhatjátok.

Az ezzel kapcsolatos valamennyi részlettel hamarosan jövünk egy „takaró” bejegyzéssel.

2. csütörtök – Floral Haze sapka és csősál

Ugye, hogy egy ilyen sapka/csősál szett kell az idei szezonra? Sokféle fonalból, szebbnél szebb színekből, akár a kedvenc tűméreteddel készítheted – biztosak vagyunk benne, hogy találsz kedvedre valót.

A darabot Maria Gracia Berno tervezte (CascadeYarns), az eredeti – angol nyelvű – mintaleírást az alábbi linken találjátok.

http://www.cascadeyarns.com/patternsFree/Amore115_FloralHazeENG.pdf

23. péntek - a szokásos péntek délutáni szabad kötős-horgolás klubdélután. Bármilyen projektet lehet kötni-horgolni, de a témánk a dupla falú kötés lesz. Ha még nem próbáltad, gyere és megmutatjuk hogyan kell! A Gombolyag magazinban már eddig is több mintát ismertettünk és a következőben is várható egy cukiság. :-)
8. szerda – Avalon Monique mellény


Egyszerű fazon, mutatós minta = egy remek mellénnyel. Csipkés/lustás – még épp annyira bonyolult, hogy kedvünket leljük a készítésében, ráadásul a „fazonírozásra” nem kell különös gondot fordítanunk, ez „örömkötés” lesz.

5-7 mm-es tűvel köthető fonalat ajánl hozzá Melissa Leapman tervező (CascadeYarns) – találunk hozzá megfelelőt :)

Az eredeti mintaleírást – angol nyelven – az alábbi linken éritek el:

http://www.cascadeyarns.com/patternsFree/W525_AvalonMonique.pdf


3

13. hétfő – Sophie's Univers (következő alkalom)

15. szerda  - Ezek a „majdnem” slouchy-fazonú sapkák nagyon jól használhatók. Minden hajhosszúsághoz jól viselhetők – már csak a megfelelő színt kell kiválasztani. Fonalajánlásunk között olyan fonalak szerepelnek majd, amelyek széles színskálával rendelkeznek.

A kötött sapkát Carly Waterman, a horgolt sapkát pedig Susie Bonell tervezte (mindketten a CascadeYarns designerei).

Az eredeti mintaleírásokat a lenti linkeken  találjátok (angol nyelven).


http://www.cascadeyarns.com/patternsFree/W581_RedHouseHat.pdf

http://www.cascadeyarns.com/patternsFree/A211_FlowerGardenHat.pdf


4    5


20. hétfő – Emri Szilvia sapka/sál/kesztyű szettje a téli magazinból – kezdőknek:)

Ha még nem kötöttél sapkát és kesztyűt, ezekkel a darabokkal „ráérzel” az ízére. Ha az Emri Szilvia által tervezett darabot elkészíted, onnan már határ a csillagos csipkeminta :)
22. szerda – Bojtos kör/csősál és Csavart mintás sál

Két igen eltérő stílusú, de egyformán zseniális sállal foglalkozunk ezen a témanapon. A bojtos sál  tulajdonképpen egy hosszú sál, amit körsállá avanzsálunk egy kis varrással és megbolondítjuk egy bojttal.

A zöld sál pedig izgalmas az egymásba fonódó csavart mintáival – a választott fonaltól függően akár alkalmi, elegáns darab is lehet, de ugyanígy kihasználhatjuk a hétköznapokon is.  Sőt, ez ajándéknak is remek ötlet. Ki mit szeretne :)

A Greensleeves (zöld) sálat Sharon Dunbabin, a bojtos-bohókás kör/csősálat pedig Susie Bonell tervezte, akik szintén a CascadeYarns tervezői.

http://www.cascadeyarns.com/patternsFree/A226_Greensleeves.pdf

http://www.cascadeyarns.com/patternsFree/DK319_DoubleItUpInfinity.pdf

   6      7              


29. szerda – Hópelyhek és karácsonyi díszek – kötve és horgolva

Karácsonyra készülődve „kötelező” hópelyheket (és egyéb karácsonyi díszeket, fenyőfákat, tobozokat, stb.) horgolni. Idén készülődjetek velünk – gyönyörű (rajzos) horgolható mintákkal várunk titeket, no meg mézeskaláccsal:)

Akik inkább kötnek, azoknak pedig karácsonyfa díszként, ajándékkísérőként, asztali díszként használható kötött zoknimintákkal készülünk. 


6. szerda – Year Round Little kardigán

Igen, szükségünk van egy minden alkalomra jó, felveszem-leveszem, meleg-puha kardigánra. Ez a minta tökéletes választás egy ilyen darabhoz. Egyszerű vonalvezetés, egy nagy gomb a nyaknál, gallér, visszahajtott passzé az ujjon – mind-mind egy kis apróság, amitől mégis annyira jól működik ez a design.

A darabot Melissa Leapmen tervezte, az eredeti – angol nyelvű – leírást itt találjátok:

http://www.cascadeyarns.com/patternsFree/DK140_UltraPimaYearRoundLittleCardigan.pdf

8


13. szerda – Emri Szilvia „meglepetés” pulóvere:)

A Gombolyag magazin 2017/4. számában Emri Szilviának egy pulóver mintája is megjelenik, ami ún. „tanulságos” pulóver – van benne egy kis „izgalom”. Nos, mi örülünk egy kis izgalomnak – próbáljuk ki együtt.

Valamennyi programunkra magyar nyelvű leírással készülünk azoknak, akik részt vesznek az adott témanapon. A részvétel, a mintaleírás és valamennyi technikai segítség – a kijelölt napon és a későbbiekben az ún. „követő”, pénteki foglalkozásokon – ingyenes, abban az esetben, ha a résztvevő a javasolt fonalakból üzletünkben vásárol.

A programokhoz javasolt fonalakat (a darabokhoz szükséges mennyiségekben) 10 % kedvezménnyel kínáljuk (amely kedvezmény nem vonható össze más kedvezménnyel!).

A részvételi szándékot mindig előre kérjük jelezni, az adott témanap FB bejegyzésének hozzászólásaként, vagy üzletünk egyéb elérhetőségein.

A témanapokon 14.00 órától legkésőbb 18.00 óráig várjuk a résztvevőket.

Reméljük, mindenki talál kedvére való darabot, mintát – kézi munkázzunk együtt :)
Bővebben...

Maluka kendő ismét!

Lehetséges, hogy még van olyan, akinek nincs Maluka kendője?

Ezt sürgősen orvosolni kell :)
Október 4-én, szerdán a Gombolyda József körút 15. sz. alatti üzletében – közösen – elkezdhetjük együtt!

A kendő fazonja inkább sál-jellegű, nem túl széles hátközepével és íves alakjával. Átmeneti időszakban nagyszerűen használható – akár kabát nélkül, csak a vállra dobva, akár kabáttal, a nyakba lazán feltekerve.

A kendő tulajdonképpen egy pár szemen és soron (ismétlődő mintával) kötött szegélyből és egy arra utólag rákötött kendőtestből áll – kezdők is nyugodtan belevághatnak, de gyakorlottként is üdítő egy ilyen minta készítése.

Szeretnéd? Nincs más dolgod, mint szerdán eljönni hozzánk. A programhoz 15.00 órától a bolt zárásáig folyamatosan lehet csatlakozni.
A minta leírását itt (link: http://www.ravelry.com/patterns/library/maluka) találjátok, a fordítások között magyarul is rendelkezésre áll.

Fonalainkból kedvetekre válogathattok – tulajdonképpen bármelyik egyszínű fonalnak jól áll ez a kendő. Kivétel talán néhány nagyon vékony fonal – bár a szegély mintájának páratlan számú többszörösével bármely fonalból tetszetős darab készíthető.
Nincs konkrét fonalajánlat – válassz olyat, amilyet már ismersz, szeretsz, szereted viselni vagy akár olyat, amit még nem ismersz, mert itt a remek alkalom, hogy kipróbáld. Tűméretet sem adunk így meg, mindenki a választott fonalához illő tűvel dolgozzon:)

A programon a részvétel ingyenes, ha az adott témanapon vásárolsz fonalat üzletünkben a kendő elkészítéséhez, sőt 10% kedvezményt is adunk hozzá!
Arra kérünk, hogy részvételi szándékodat jelezd a csoportban található bejegyzés megjegyzésében!
Várunk mindenkit szeretettel!

maluka

Bővebben...

Induljon a tavaszi szezon ajándékokkal!

A polcaink feltöltve szebbnél szebb ujdonságokkal, induljon a tavaszi zsongás!

Reméljük az időjárás is megajándékoz bennünket szép idővel, de mi mindenképpen megajándékozunk benneteket ebből az alkalomból.

Ha ezen a héten 10 000 Ft felett vásárolsz valamelyik üzletünkben, vagy 10 000 Ft felett rendelsz a webshopból, akkor vásárlásod mellé ajándék is jár!

1. Ha üzletben vásárolsz vagy ott veszed át a megrendelésedet, akkor megajándékozunk egy Himalaya falinaptárral. A naptár mérete akkora, hogy sajnos egyetlen dobozunkba sem fér bele, így akik rendelésükkel érik el ezt az összeget és nem a boltban veszik át a rendelést, hanem futárral vagy PickPackPonton, azoknak küldünk a rendelése mellé két gombolyag fonalat ajándékba, hogy ők se maradjanak ki az ajándékozásból. Hogy milyen fonalat küldünk? Ez legyen meglepetés. :-) (de mindenképpen általunk forgalmazott, általatok is ismert fonal lesz a csomagban ajándékként.)   (A naptárak mennyisége limitált. Ha elfogynának az akció tartama alatt, fenntartjuk a jogot, hogy 2 gombolyag fonallal helyettesítsük azt, egyébként az ajándékok nem felcserélhetőek, nem választhatóak. :-) )

2. Mindenkinek, aki ezen a héten vásárol nálunk, dupla pontokat írunk jóvá értékhatártól függetlenül! (a webshop automatikusan nem ad dupla pontot, de mi, szállítás után hozzáadjuk a plusz pontokat!)

Az akció időtartama: 2017.03.21  10:00-tól 2017. 03. 26 24:00-ig tart. (Az üzletekben értelemszerűen nyitvatartástól függően a hét végéig.)


Válasszatok valami vidám, tavaszi fonalat és gyüjtsétek be a pontokat, mert lesznek még nyári ujdonságaink is! :-)

naptárjo

 

 

Bővebben...

Új kollekció: kasmir, pamut, színátmenetek a tavaszi - nyári kínálatban

Lana Gatto Flamingo, Lana Gatto Miami, Lana Gatto Martinica

Ma van a meteorológiai tavasz első napja. Reméljük egyre melegebb napok jönnek és kedvünk támad  vékonyabb, vidámabb, igazi tavaszi-nyári fonalakból alkotni.

Igyekeztünk felkészülni a váltásra és a már jól ismert és kedvelt nyári fonalak mellé néhány igazi csemegét is beszerezni vásárlóinknak.

Kezdjük egy igazi luxusfonallal. Ilyen még nem volt eddig a nyári kínálatunkban, így nagyon örülünk, hogy ajánlhatunk most egy pamut-kasmir keveréket a Lana Gatto gyár termékei közül.
De miért is luxus a kasmir?
A kasmírt az Északnyugat-Indiában őshonos kasmírkecske pehelygyapjából nyerik: ez a kecskefajta két réteg gyapjút növeszt – ezek közül az alsót hasznosítják a gyártás során.
Miért kerül olyan sokba? Négy évbe telik, mire egy kecske elég gyapjat növeszt, hogy egyetlen pulóvernyi fonalat tudjanak belőle készíteni és a tenyésztésük, illetve a nyersanyag begyűjtése és feldolgozás idő- és munkaigényes folyamat. Az alsó gyapjúréteget a „bunda” télvégi levedlése során távolítják el a kecskék szőréről: gondosan ügyelve arra, hogy a külső rétegből semmi se kerüljön a végeredménybe. Ezután a szőrt megmossák, festik, majd fonalat fonnak belőle. Ezekből a csúcsminőségű rostszálakból azonban nincs sok – egy kasmírkecskéről évente csupán 50-150 gramm nyerhető. 
A kasmírkecskék hozzá kellett szokjanak az olyan természeti feltételekhez, ahol a hőmérséklet gyakran -40 Celsius fok alá csökken. Nagyszerű szőrzetüknek köszönhetően azonban a fagy nem okoz nekik gondot. A rostszálaikból készült ruhadaraboknak ezért kiváló tulajdonságaik vannak – a kasmírpulóverek puhasága semmilyen más anyagból készült pulóverhez sem fogható. Többekközt arról is kezeskedik, hogy jobban melegít – nagyjából hatszor jobban, mint például a juhgyapjúból készült pulóver.

A mi Flamingo fonalunkban a finom pamutot kasmirral keverték, így kaptunk egy nagyon különleges, nyáron is végtelenül kellemes fonalat.
Gyönyörű, pasztell színskáláját itt találhatjátok a webshopban:

 http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kategoria/lana-gatto-flamingo.html

7864785978637862

A másik trend fonalunkra akkor gondolj, ha szeretnél valami kis csillogást, valami kis alkalmi megjelenést. Nagyon izgalmas kivitelezés. Egy vékony kis poliészter szálat- ami csillog benne- körbevettek finom, puha pamuttal. De helyenként kivillan a csillogó fémes szál, ettől lesz a fonal alkalmi, kicsit csillogós hatású. Nagyon nehéz visszaadni fotón a szépségét, gyertek be valamelyik üzletbe és vegyétek szemügyre! :-)
92% puha pamut fonal a Lana Gatto Miami. :-)

http://www.gombolyda.hu/…/f…/kategoria/lana-gatto-miami.html


m2m3m4m1


A Martinica fonal pedig gyönyörű színeivel, színátmeneteivel hívja fel magára azonnal a figyelmet. 100% pamut fonal, amelyet kötni és horgolni is gyönyörűség.
http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kategoria/lana-gatto-martinica.html

k1 2k1 3k1 4

 
Hatalmas népszerűségnek örvendenek nyáron a Baby Cotton és Sugar fonalak is, hiszen teljes mértékben természetes szálakat tartalmaznak Ők is. Ebben a szezonban csodás új színátmenetes változatban is elérhetőek. 
http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kategoria/lana-gatto-baby-cotton.html
http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kategoria/lana-gatto-sugar.html

s11s14s15s17

 

Bővebben...

Gombolyda szerdai akció

Megezdődött július utolsó bevásárló szerdája.:-) Aki teheti és van a közelében Gombolyda Fonalbolt, azt várjuk személyesen, mert mégis úgy a legjobb válogatni. :-)

Debrecenben 19 óráig, a Teréz körúton pedig 18:30-ig várunk benneteket. (2016.07.20.)

Heti akciós fonalaink szintén ízig-vérig nyári fonalak és szerintem egyiket sem kell külön bemutatnom, már jól ismeritek és használjátok, szeretitek őket.
15%-os kedvezménnyel vásárolhatjátok meg a Gombolydákban (a webshopban 0:00 órától éjfélig) a következő fonalakat:


1. Lana Gatto Cable 5 és 8 
http://www.gombolyda.hu/…/fonalak/k…/lana-gatto-cable-8.html
http://www.gombolyda.hu/…/fonalak/k…/lana-gatto-cable-5.html
2. Fibranatura Cottonwood 
http://www.gombolyda.hu/…/kateg…/fibranatura-cottonwood.html
3. Alize Miss 
http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kategoria/miss.html 

Ráadásként a legújabb fonalunk, a GURU minden típusa is 15% kedvezménnyel kapható ma!

http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kategoria/guru.html

http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kategoria/gombolyda-guru-color.html

http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kategoria/gombolyda-guru-smart.htmlbarna

FIGYELEM!!!!

Mivel szombattól szabadságon vagyunk mindnyájan 1 hétig, így kérem figyeljetek oda nagyon a határidőkre!!!
Mindent megteszünk, hogy ma nyitvatartási időn belül - azaz este 19 óráig - minden addig beérkező rendelést jóváhagyjunk, hogy akik utalást választottak, azok utalni tudjanak. (az utána érkezőket pedig csütörtökön reggel)
- Aki futárral rendel, annak az utalásának be kell érkeznie csütörtökön 14 óráig, hogy regisztrálni tudjuk és másnap felvegye a futár.
- Aki PPP-ra rendel, annak az utalásának legkésőbb pénteken 12 óráig kell beérkeznie ahhoz, hogy még aznap továbbítani tudjuk a PPP felé.
- Aki utánvétet választ és ma rendel, annak a csomagja is mindenképpen elindul legkésőbb pénteken, de inkább hamarabb.
Ez nem csak az akciós fonalak rendelésére vonatkozik, hanem minden rendelésre a jövő heti szabadság miatt. természetesen a webshop közben is fogadja a rendeléseket, de a feldolgozásuk csak augusztus 1.-én kezdődik.


Gondoljátok át a készleteket, hogy a jövő heti bezárásunk ne érintsen senkit kellemetlenül (mert azt ugye mi is tudjuk, hogy fonalhiányban szenvedni rossz dolog :-):-) )


Bővebben...

Az év utolsó Zöld Zóna akciója ajándékokkal

*** Zöld Zóna akció időpontja: december 12-13, szombat-vasárnap.***
Elindult az év utolsó Zöld Zóna akciója - amikor mi álljuk a szállítási költségek felét. Hamost rendeled meg csomagodat, még odaér karácsony előtt!
A 13.-a után érkező PPP-s rendeléseket már nem is tudjuk vállalni, hogy még karácsony előtt megérkeznek!
És mivel aki webshopban rendel - mert egyik üzletünk sem elérhető számára - az nem tudott részt venni a Mikulás napi játékunkon, így a következő ajándékokat tesszük most a rendelés mellé:
1. Ha a rendelés értéke elérte az 5000 Ft-ot, akkor választható egy magazin. (10 ezer Forint felett kettő is) Himalaya felnőtt vagy gyerek magazint lehet választani. Aki nem írja bele megjegyzésbe milyet kér, annál választunk mi. smile hangulatjel
2. 7000 Ft-os rendelési érték felett teszünk a csomagba egy Lana Gatto Bijoux fonalat is ezüst színben, reméljük sikerül felhasználni az ünnepi díszekhez.
És, hogy itt is legyen egy kis izgalom, a beérkező rendelések között sorsolni fogunk!
Ugyanúgy, mint a személyes vásárlásoknál, a következő ajándékokat fogjuk közöttetek is hétfő reggel kisorsolni, itt a csoportban figyelemmel kísérhetitek majd. smile hangulatjel
1. 1 darab 3-as Tulip horgolótű
2. 1 darab Tulip szemjelölőkészlet
3. Egy darab Tulip kötőtűméretező.
Jó vásárlást mindenkinek!:-)
Bővebben...

Tulip horgolótűk és kiegészítők

Tulip ETIMO horgolótűk és ETIMO rose készlet:

A Tulip horgolótűkkel nagyon kellemes a horgolás. A markolata kényelmes a kéznek, kevésbé fárad el horgolás közben, akár hosszú órákon keresztül sem.

A horgolótű hegye ideális alakú, lehetővé teszi könnyed horgolást. Tartós, kopásálló és akadálymentesen csúszik rajta a fonal.


etimo2

etimo1

Már 6,5-es méretben is! Az Etimo horgolótűk egyesével itt érhetőek el a webshopban:http://www.gombolyda.hu/webshop/horgolotu.html

A TULIP ETIMO rose készlet tartalma:

etimo3
A készlet tartalma: horgolótűk (2,00, 2,20, 2,50, 3,00, 3,50, 4,00, 4,50, 5,00, 5,50, 6.00mm), 
olló, 2 merkelő (fonalvarró) tű, tok, bojt kristállyal, horgolótű tartó kistáska szintén rózsaszínben.
A webshopban itt érhető el a TULIP ETIMO Rose készlet:http://www.gombolyda.hu/webshop/horgolotu/item/6447-tulip-etimo-keszlet.html 

Ha nem kedvenced a rózsaszín, megtalálhatod antracit kivitelben is:

http://www.gombolyda.hu/webshop/horgolotu/item/6457-etimo-horgolotuszett-royal-silver.html

szürke

 Merkelő tűk: 6 darab különböző méretű merkelő tű, a kész darabok összevarrásához, szálak eldolgozásához. Méretek: 1,35 x 54,5 mm - 2db; 1,24 x x48,5 mm - 1 db; 1,07 x 45,5 mm - 1 db; 0,89 x x39,5 mm - 2db; 
Itt található a webshopban: http://www.gombolyda.hu/webshop/kiegeszito/item/6852-tulip-merkelo6.html

tulip 6 darabos


Merkelő tűk: 2 darab, nagy méretű merkelő tű, a kész darabok összevarrásához, szálak eldolgozásához. Mérete: 2,40  * 70 mm 
Itt található a webshopban:http://www.gombolyda.hu/webshop/kiegeszito/item/6853-tulip-merkelo2.html
tulip 2 darabos
Nagyon bájos kis szemjelölő készletek is érkeztek a Tulip cégtől, van hozzá külön kis doboz, amiben később tárolhatjátok a szemjelölőket. Van tulipános és szivecskés is. :-)

Itt tudod megrendelni:http://www.gombolyda.hu/webshop/kiegeszito.html

DSC 0186

Giant, nagy mérető Tulip horgolótűk, szintén nagyon szép kivitelben és jó minőségben a vastagabb fonalakhoz. Itt találhatóak 7-estől 12-es méretig:

http://www.gombolyda.hu/webshop/horgolotu.html

DSC 0187

Bővebben...

Új fonalunk: HiMALAYA Home Cotton

Hiányzott egy vastagabb pamut fonal a kínálatunkból, így nagyon megörültünk a Himalaya új fonalának, a Home Cotton fonalnak.

A fonal paraméterei:  100g, 160m. 85% pamut és 15% poliészter. 5-ös tűvel köthető.5,5-es horgolótű az ajánlás hozzá. Kötéspróba: 18 x 24. 
Mosógépben mosható, szárítógépben szárítható!

Kellemes tapintású, vastag pamut fonal, fantasztikus színekben!
Ha egy finom csipkepulcsira vágysz, akkor ne ezt válaszd :-), annak ott van a Himalaya Cotton True Sport :-), de ha készítenél valami lakásfelszerelést, kötnél/horgolnál egy táskát, vagy egy kádkilépőt a fürdőszobába, vagy éppen kisebb törölközőt vagy horgolnál egy figurát, vagy bármilyen tartót, kaspót....hasonlót, akkor kiváló választás lehet a Home Cotton fonal. Árával is roppant meggyőző, hiszen a 10 dkg-os gombolyag mindössze 690 Ft-ba kerül, ha pedig van törzsvásárlói pontod, akkor csak 620 Ft az ára.

Kell-e meggyőzőbb érv, hogy próbára tedd?

Ha igen, akkor nézd meg ezeket a képeket! A tengeren túlon már hamarabb piacra dobta a gyár ezt a fonalát, így ott már készült néhány projekt belőle.

Sokan készítettek például babáknak előkét:

előkék k


Konyhába mosogatóruhát, konyharuhát:

mosirongyok k

Nyári kalapokat, fejfedőket ... 
kalap k

Takarókat.....

 takaro k

Táskákat:

táska k

és ruhadarabokat is...

ruhanemű k 

Bővebben...

A legjobb időszak......

.....a december végétől február végéig tartó időszak...a kötés-horgolásra :-)

Amióta újra kötök/horgolok, ez a legtermékenyebb része az évnek. Elmúltak az ünnepek, már nem nyomaszt a még le nem mosott ablakok, ki nem takarított sarkok száma....rend, tisztaság, nyugalom, a hűtőben még van ennivaló, vagy éppen beérjük valami egyszerűbbel, hiszen telítődtünk - szóval ideálisak a körülmények. A család még itthon, de mindenki elmerülhet a hobbijában, könyvében - együtt is vagyunk, de mindenkinek jut ideje arra, amire szeretne és nekem sem csak a munkától ellopott percek maradnak a kötésre. Időnként barátok jönnek egy kis beszélgetésre vagy éppen mi látogatjuk meg őket - szívem szerint jó hosszúra nyújtanám ezt az időszakot. :-) Szerencsére, ha egy kis hó is esik, az is lelassítja a rohanó életet, erre pedig általában van némi esély az év első két hónapjában.:-), így húzható egy kicsit hosszabbra ezeknek a heteknek a száma. 

Tegnap volt az első ilyen napom és mondhatni kiéhezve vettem elő a megkezdett és tervezett darabokat. Persze, hogy újat kellett kezdenem a sok futó projekt mellett, de eldöntöttem azt is, melyek lesznek, amiket mindenképpen be is fejezek ebben az időszakban. 

Aminek nem tudtam ellenállni az egy új Twist collective minta, az Intaglio. Már karácsony előtt megvásároltam a mintát, hogy kéznél legyen, amint lesz időm rá, a fonalválasztásom pedig a Lana Gatto Super Alpaca fonalára esett, már nagyon szerettem volna kipróbálni egy pulóveren is. 

http://www.ravelry.com/patterns/library/intaglio 

http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/lana-gatto-super-alpaca/item/5438-superalpaca-3704.html 

intagliosuperalpacaHa valamit nagy kedvvel kezdünk és még idő is van rá, akkor halad is :-)
DSC 0123 k
DSC 0125 k


Már régóta tervezem, hogy szeretnék egy kötött kabátot, de valahogy mindig halogattam, valahogy sem a fonal, sem a minta nem akart összejönni. Most viszon pillanatok alatt döntöttem el és kezdtem el ezt a kabátot -  remélem jó döntés volt, de még nem vagyok biztos benne. :-) Szeretem Kim Hargreaves terveit, most erre esett a választásom. Nem  biztos, hogy 2 soros gombolást szeretnék, így a hátuljával kezdtem. :-) Fonalként a Lana Gatto Berretto-t választottam. Igen, ez is egy hasonló összetételű alpakás fonal (nagyon szeretem télen az alpaka tartalmú fonalakat), mint az előző, csak jó vastag, 10-es tűhöz való, így haladós is. Kicsit aggódok a méret miatt, így kiblokkoltam enyhén az elkészült hátulját, úgy tűnik tartja a formáját nagyon szépen. 
http://www.ravelry.com/patterns/library/forest-4

forest
DSC 0126 k

A harmadik projekt pedig - ami szintén nagy szerelem, a fonal és a minta is - az pedig a Kelmscott, Carol Sunday tervei alapján, mondhatni évek óta tervezem.:-) Még az ünnepek előtt elkezdtem, de természetesen idő hiányában félbe maradt, most végre  folytathatom. Ennek is a fele van készen, illetve még hiányzik egy pici a hátuljából. Két fonalat fogtam össze, mindkettő külön-külön is kedvencem, de így együtt.... nagyon szeretem. Az egyik a Lana Gatto Ottocapi, a másik pedig a Lana Gatto SilkMohair. Álom finomak együtt. :-)

Ez az eredeti...

kelmscott
Itt pedig az én készülő darabom, remélem hamarosan az izgalmasabb elejéhez érek....

DSC 0131 k
DSC 0132 k

 Ti is szeretitek ezt az időszakot? Mibe kezdtetek mostanában?

 - Erika -

Bővebben...

Megjelent a Gombolyag Magazin első száma!

Hatalmas izgalommal és örömmel áruljuk el végre a "titkot", amin az elmúlt néhány hétben nagyon sokat dolgoztunk és őszintén bízunk benne, hogy Ti is örülni fogtok neki. Szeretjük az internetet, de ismerjük még azt az érzést, hogy milyen jó kedvenc újságunkkal egy kicsit kettesben maradni, nézegetni, lapozgatni, gyűjtögetni... ugye ti is így vagytok ezzel? Fogadjátok szeretettel a Gombolyag Magazin első számát, amely már kapható az újságárusoknál, (Inmedio, Relay) a Gombolyda Fonalboltokban, majd egy-két héten belül a Lapker nagyon sok partnerénél, szupermarketekben, benzinkutaknál.
Összesen 18 mintaleírás kötéshez és horgoláshoz!
Tudjuk, hogy a digitális világban nem könnyen döntünk a nyomtatott sajtó mellett, így megkönnyítve számotokra a döntést, elhelyeztünk a magazinban egy 10%-os kupont, amelyet beválthattok bármely Gombolyda Fonalboltban vagy a webshopban is.
Terveink szerint negyedévente jelenik meg majd a Gombolyag Magazin és máris rengeteg ötletünk van a bővítésre.....
Ahogy az előszóban is írtam, szeretettel várjuk a tervezők munkáit, mert a szerkesztőség előnyben részesíti a magyar tervezők mintáinak megjelentetését.  

IDE KATTINTVA tudod megrendelni!Bővebben...

Mit kössünk a szalagfonalakból?

Sokan kérdeztétek már a boltban a szalagfonalak előtt nézelődve, hogy "annyira tetszik, csodaszép színek, finom, puha, de mit kössek belőle"?

Ezzel a kis összeállítással szeretnék segíti nektek, ötletet adni, hogy  milyen széles a felhasználási területük ezeknek a fonalaknak. Azt is mondhatnám, hogy bármilyen hihetetlen, de szinte a legtöbb mindenra alkalmasak, amire a többi fonal is, de mivel nagy tűvel köthető, pillanatok alatt elkészül. :-)

Ha még most ismerkedsz vele, akkor a legideálisabb egy leejtett szemes nyári kis nyakbavalót összedobni - még időben a nyaralás előtt -  pár óra az egész. Én a Lana Gatto  Dattero-t választottam először erre a célra.
Itt találod a Dattero színeit:http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/lana-gatto-dattero.html  A fonal finoman színátmenetes, én inkább semi solidnak nevezném. Pont annyira, hogy nagyon kellemes lesz a végeredmény. Egy gombolyag is elég lesz egy kisebb nyakbavalóra, én picit tovább kötöttem, kb. egy és egy negyed gombolyag fogyott el. (a maradékra is van ötletem :-) ).

7-es tűvel készítettem, a következő minta szerint:

 

    Felszedtem a tűre 18 szemet.

   1. sor: *1 sima, dupla ráhajtás*, a *-ok közötti részt ismételjük az utolsó szemig, 1s.

   2. sor: 1 sima, a dupla ráhajtásokat pedig leengedjük/leejtjük  a tűről.

   3. sor: sima végig

   4. sor: sima végig.  

   Ezt a 4 sort ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt hosszúságot, majd a két végét összevarrjuk a saját fonalával.

   Miután megkötötted a 3. sort mindig húzgáld meg egy kicsit a munkát, hogy a leejtett szemek szépen álljanak. :-)
   Nem lesz egyre kisebb, csak a kép csalós. :-)

kollazs

Ugyanezt a technikát, a leejtett szemeket használtam ennek a kis vidám, nyári felsőnek az elkészítéséhez is. Kötheted két nagy téglalapból is, én azt választottam, hogy az alján kezdtem, körben kötöttem egészen az ujjáig, ott szétválasztottam és oda-vissza kötve fejeztem be az elejét és hátulját is, így csak felül kellett összevarrnom a két vállrészt. Ez egy kb 38-as méret és 190g, azaz 4 gombolyag Dattero fonal. Ezt is 7-es tűvel kötöttem és két este alatt bőven elkészült, nagyon haladós...


dattero baba

dattero k

 Még néhány ötlet szalagfonalakhoz:

Hasonló módon készíthetsz pl. könnyű kis kardigánt is, a mintát itt találod:http://www.ravelry.com/patterns/library/brooke-8

IMG 3382 medium2

 

 

Ehhez a darabhoz igazán kevés fonalra lesz szükséged és igazi lenge, nyári kis darab.e

5

 Összességében elmondható, hogy akár horgolod, akár kötöd a szalagfonalakat, a végeredmény egy nagyon könnyed kis darab lesz. Bármilyen mintát elkészíthetsz belőle, megkötve hasonlóan viselkedik a többi fonalhoz. Kifejezetten ajánlani tudom olyan modellekhez, amit vastagabb pamutfonalból terveztek, hiszen így sokkal könnyedebb végeredményhez juthatsz.

Akár táskát is horgolhatunk belőle, a lehetőségeknek csak fantáziánk szab határt. Ez a táska nem a dattero fonalból készült, de teljesen hasonlóak a paraméterei.


taska

A Papaia fonal is teljesen hasonlóan viselkedik, a különbség annyi, hogy abban vannak fényesebb, viszkózból készült részek is, ami adott projekteknél még elegánsabb megjelenést biztosít.

http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/lana-gatto-papaia.html

 

Bővebben...

Új nyári kedvencek

Új nyári fonalak  - gyümölcsös frissesség  - különlegességek a Lana Gatto-tól

gyumolcsok

AVOCADO
Az Avocado fonal a természetes szálak kedvelőinek kedvenc nyári fonala lehet, hiszen összetételét tekintva 50%pamut és 50% len tartalmú fonal. Friss nyári színeekben, finom átmenetekkel, spray típusú festésével, hamar belopja magát a szívünkbe. Pulóverek, tunikák, ruhák, topok, kendők, felsők készülhetnek belőle...     Kötéspróba: 19X22   (10x10 cm)
Avocadok

azsúr

ANANAS

Egy különleges nyári fonal. A kenderből készült ruhaneműk tulajdonságai: könnyű, szellős, légáteresztő, tartós.  Összetétel: kender, len, viszkóz. Kiváló választás pl. egy nyári ruhához, tophoz, szoknyához... 

Kötéspróba: 20x27 (10x10 cm)

ananas2k

DATTERO
Puha, finom pamut szalagfonal (pólófonal), finom színátmenetekkel.

Kötéspróba: 16x21 (10x10cm)

Dattero web1k

PAPAIA

A Papaia egy különleges szalagfonal. Helyenként puha pamut, máshol pedig fényes viszkóz. Ezek váltakozása és a finom színátmenet izgalmas kötésképet eredményez. Sokoldalúan felhasználható, különleges nyári darabokat készíthetünk belőle.

Papaia webk

COTLIN
Pamut és len nagyon kellemes keveréke, tipikus nyári fonal, nyári ruhák készítéséhez kiváló választás. Színeivel és árával is nagyon csábító....
Kötéspróba: 16x23 (10x10cm).

Cotlin webk

 

Bővebben...

Dane kendőt kötöttünk

Nagy fába vágtuk a fejszénket....akarom mondani a kötőtűnket....amikor következő közös kötésünknek ezt a csupa csipke kendőt választottuk. :-)
Az eredeti minta itt található, ingyenes minta, jól követhető leírással.
http://www.ravelry.com/patterns/library/dane-shawl

D
e a segítség, amit a csoport tagjai nyujtottak egymásnak, meghozta gyümölcsét és csodaszép kendők születtek ismét, és mindenki kellemes órákat töltött az elkészítésével.

Közös kötés csoportunkhoz bárki csatlakozhat, aki kedvet érez ahhoz, hogy egy vidám, segítőkész csoportban sajátítsa el a fortélyokat, vagy éppen fordítva, segítsen azoknak, akik még az elején járnak. :-) 
http://www.facebook.com/groups/118680614971202/

Először - lassan megszokjuk - Tünde lett készen gyönyörű Bamboo fine kendőjével. :-)
Igazán gyönyörű, impozáns darab lett.


Kiterítve így néz ki a kendő:


Andrea kendője Bella batik fonalból:
Andi a Feeling fonalat választotta, ami szintén gyönyörűen kiadja a mintát.Angi finom meleg kendőt szeretett volna, így tökéletes választás lett az Everest.
Anikó kendője Ottocapiból készült. A fonal finomsága, lágysága igazán alkalmas kendők kötésére.


Bea is ezt a fonalat választotta és gyönyörű kendő tulajdonosa lett...
Bea sötétkék csodája Bamboo fine-ból készült.
Emília készülője Dane kendője:


Éva Bamboo fine Dane kendője.....


......kapott egy kis gyöngy díszítést is.


Ibolya színes, vidám, nyári bambusz kendője:


Ildikó a Baby lux fonalat választotta:


Judit kézzel festett Cashmira kendője már használat közben  :-)
Julis hatalmas és gyönyörű bambusz kendője:Kata egy igazán nyári, divatos Bella színt választott:Kata is egy finom bambusz kendőt készített:Kati bella kendője:Mária leheletnyi csodasága......


......mint az angyalszárnyak.


Mariann is kézzel festett csodaszép színű kendőt készített:


Marietta is ismét gyönyörűt alkotott:


Itt pedig éppen Móni kendője blokkolódik.....gyönyörű színeivel igazi nyári darab lesz!


Nikoletta kedvence a Feeling fonal, amit igazán meg tudok érteni...a kendőt látva biztosan ti is...Móni Dane kendője, még blokkolás előtt, de nagyon ígéretesen....


Panni kendője cashmira fine fonalból:


Zsuzsa hatalmas bambusz kendője, gyönyörű:

Panni nem szokott megállni egy darabnál :-), ez is gyönyörű lett Csongor Zsófi festett fonalából:


Zsuzsa is bambusz kendőt készített:
Bővebben...

Második közös kendőkötésünk - Maluka
Második közös kötésünk alkalmával a Maluka kendőt választottuk. Jó választás kezdő csipkekötőknek, mert viszonylag keskeny, de gyönyörű csipkerésze van a kendőnek. Voltak azért kihívások benne a csoporttagok számára, de közben olyan jól összekovácsolódott a csapat, hogy mindenkinek sikerült segíteni, aki elakadt és segítséget kért.
A Feeling fonal volt a favorit ehhez a kendőhöz. A benne lévő selyem fénye kiemelte ennek a kendőnek a szépségét. :-)

Ha legközelebb te is szívesen kötnél velünk, akkor csatlakozz hozzánk:

http://www.facebook.com/groups/118680614971202/

Réka és Zsuzsa kendői:

Nikoletta a Feeling pezsgő árnyalatából kötötte meg a malukát:

Orsi Ottocapiból készült kendő- még blokkolatlanul:

Panni ezüst Feeling kendője:

Réka Ottocapi szürkéje:

Schubert Rudolfné piros Malukája:

Szilvi Malukája:

Tünde csipkeszéle és kész kendője:


Zsuzsa kendője:

Bea Angora Gold-ból készült légies Malukája:

Mónika kendője:

Marietta is a pezsgő színből kötötte a Malukáját:


Marianna ezüstje:

Kata kendője:

Julis kendője:

Judit Camel hair-ből készített Malukája:

Éva kicsit továbbgondolta a kendőt és nagyobbra kötötte, de így is nagyon különleges:Andrea Baby wool-ból készült Malukája:


Bea kéksége:

Anikó kendője:


Bea kendője:
Bővebben...

Gombolyda közös kötés - Mie kendőt kötöttünk......sokan :-)„Hordd büszkén a munkádat! 
Ez a legviccesebb rész: megmutatni a világnak egy menő sálat, amely hűen tükrözi az egyéniségedet. Máskor pedig éppen ellenkezőleg, nehéz felvenni azt, amiről úgy gondolod, hogy nem tökéletes, vagy nem pontosan úgy sikerült, ahogy elképzelted. Akkor is vedd fel, hiszen sokat dolgoztál vele. Minden kézzel kötött ruhadarab tele van szeretettel. Mert minden egyes szemet szeretettel kötöttél meg, még ha az elején erőlködtél is, vagy majdnem a sarokba hajítottad a kötésed. Mi másért kötnénk, ha nem azért, hogy végül viseljük azt a ruhadarabot? Olyan világban élünk, amelynek nincs szüksége a két kezünkkel készített dolgokra. És nekünk éppen azért van rájuk szükségünk. Nem baj, ha a dolgok végül nem úgy alakulnak, ahogy elterveztük. Hiszen minden pillanattal, minden szemmel közelebb kerülünk a célunkhoz. Van, amikor rosszabbul sikerül, mint szeretnénk, máskor viszont jobban. Mikor egy ruhadarabot viselünk, amelyet mi kötöttünk, a saját két kezünkkel, szeretetbe burkolózunk. Az az igazi siker, ha büszkén viseljük saját munkánkat. Mert azok mi vagyunk.”


Részlet Kate Jacobs: Péntek esti kötőklub c. könyvéből


Ez az idézet jutott eszembe, amikor  összeszedtem a képeket a Mie kendőkről. Olyan jó volt látni a sok kész munkát, emlékezve a benne rejlő nehézségekre, hiszen többen mostanában vették elő ismét kötőtűjüket, amelyek nem akartak mindig rendesen viselkedni. :-) No, de a végére...már maguktól szárnyaltak...

Összejött egy népes kis csapat az interneten -  egy Facebook csoportban - és úgy döntöttünk, hogy együtt fogunk kötögetni, tanulni. Első kendőnk a Mie kendő volt, amelyben megismerkedtünk néhány új technikával, de alapjában véve egy könnyű, kezdőknek is ideális darab.
Közben jókat beszélgettünk, buzdítottuk egymást és együtt örültünk egymás sikereinek.
Ha te is szeretnél bekepcsolódni közös kötéseinkbe, itt megteheted:


http://www.facebook.com/groups/118680614971202/

Egy kis összeállítás az elkészült kendőkből:

Bea kendője lanagold Missisipi fonalból:

Adrienn kendője a Cotton gold kékjéből:

Erika  - Lanagold fine kendője

Anna - lanagold Missisipi kendője

Kati a csillogós Angora Gold-ot választotta

Éva Lanagold fine Missisipi kendője

Katalin a Cashmira fonalból készítette.

Andrea kendője csodaszép Angora Gold színekben:

Éva kendője cashmira Missisipi fonalból készült:

Zsuzsa fonala az Everest volt:

Krisztina kendője cashmira batik fonalból:

Éva - Lanagold fine Missisipi kendője:

Julianna Angora Gold kendője:

Julis Cashmira, röviden színátmenetes fonalból készítette:

Nóra - Angora Gold kendője:

Klaudia - Angora Gold kendője:

Mariann kendője a türkizes Casmira Missisipi fonalból készült:

Rita lanagold Missisipi fonalból készült kendője:

Erika Everest fonalból kötött Mie kendőt:

Panni ezt a szép színű Cotton Gold fonalat választotta:

Rozika Mie kendője Lanagold Missisipi-ből:

Piroska Mie kendője:

Postáné két kendőt is készített Cashmira Missisipi fonalból:

Anikó és az Ő Mie kendője:

Schubertné kendője:

Ildikó 2 kendőt is készített, az egyik Lapponia, a másik Cashmira fonalból készült:

Andrea Mie kendője Angora Gold fonalból:

Emília Cashmira kendője:

Beata kendője:

Erika kendője Kid moair fonalból:


Már készülnek a második kendőink, a Malukák, hamarosan megmutatjuk azokat is!
Bővebben...

Hóember készítő verseny

Köszönjük szépen a hóembereket, amivel beneveztetek hóember horgoló versenyünkre!  
Itt láthatóak a szebbnél-szebb alkotások. Hamarosan jövünk az eredményekkel! :-)

A zsűri meghozta döntését. :-)
Sokáig nézegették a lányok a képeket, mert minden hóembernek nagyon örültek. Mégegyszer köszönjük mindenki munkáját!
A két győztesünk:
Nemes Andrea és Hétyné Ficsor Erika
Gratulálunk, a nyeremények átvehetők a Gombolydában! 


Készítette: Gyarmati-Bütösi DóraKészítette: Harsányi GabriellaKészítette: Hétyné Ficsor Erika
Készítette: Juhász ZsuzsaKészítette: Nagy KatalinKészítette: Nemes AndreaKészítette: Sántáné Vágó TündeKészítette: Víg AnnaKészítette: Vígh Anna
Bővebben...

Ünnepi nyitva tartás

Ünnepi nyitva tartásunk:

December 15. szombat 9:30 – 17:30
December 16. vasárnap 9:00 - 12:00 - ezüst vasárnap

December 22. szombat 9:00 – 13:00
December 23. vasárnap 9:00 - 12:00 – arany vasárnap

December 24,25,26: ZÁRVA

December 27, 28: 9:30 – 17:30
December 29 szombat: 9:00 – 12:00

December 30,31: ZÁRVA
Január 1: ZÁRVA

Január 2.: Leltár miatt ZÁRVA

Nyitás: Január 3.

Bővebben...

Horgolok - tehát vagyok!


Hiszem, ha megtalálod a kezedhez és lelkedhez közel álló kézimunkát, hobbit, elfoglaltságot, többé már nem tudsz létezni nélküle…
 
Hát így állunk mi, a horgolás és én… Pedig a dolog kettőnk közt nem is olyan régen kezdődött. A kisfiam még pici baba volt, amikor az interneten megláttam egy gyönyörű, horgolt takarót, szerelem volt első látásra. Tudtam, hogy AKAROK olyat készíteni neki, és MEG FOGOM TANULNI a technikáját. Tapasztalatból mondom, sokan hasonló módon találtunk rá a horgolásra, az internet hatalmas tárháza a látni- és megkívánnivalóknak.
 
Szerencsés vagy, ha édesanyád, nagymamád, kedves ismerősöd a tudás birtokában van, és szívesen meg is osztja veled, de akkor se ess kétségbe, ha hasonló cipőben jársz, mint én, és nincsenek ilyen lehetőségeid. Több városban az élelmes fonalbolt-tulajdonosok a teljesen kezdőknek (sőt kétbalkezeseknek!) is szerveznek tanfolyamokat, illetve az interneten vannak magyar és angol leírások, az inkább vizuális típusúaknak pedig jól követhető videók. Én is így sajátítottam el a horgolás fortélyait, és lettem a rabja rövid idő alatt.
 
Most biztosan azt kérdezed tőlem, TE miért horgolj?
 
Néhány ok a sok közül:
·      Könnyebb megtanulni, mint az autóvezetést… (Vagy neked nem volt gondod vele? Szerencse lánya…)
·      Ha XY elhagyja a sapkáját, sálját, kesztyűjét, nem azon fogsz gondolkodni, honnan a csudából keríts neki gyorsan másikat, de ugyanolyan színben és mintával ám! (XY tetszőlegesen behelyettesíthető a gyermekeddel, férjeddel, családod egyéb tagjaival, és igen, még egyes állatok is viselnek ruhaneműt.)
·      Mindenki mindig tudni fogja, mit szeretnél ajándékba: fonalat, fonalat és fonalat, végső esetben vásárlási utalványt egy fonalboltba.
·      Nem esel kétségbe, ha egy esküvőre készülve a kedvenc ruhádhoz nem találsz méretben és színben is megfelelő bolerót vagy kendőt. (Mert így együtt azért ritka kombináció, nem igaz?)
·      Nem lógnak a kezeid folyton a kekszes zacskóba, mert a fonalat és a horgolótűt azért csak tartani kell valamivel.
·      Nem töröd a fejed, ugyan mit kellene a lányod barátnőjének a szülinapjára venned, ha pont előző nap láttál egy szép babamintát valamelyik honlapon.
·      Az orvosnál vagy a gyerek edzésén, várakozás közben nem a többieket ütöd agyon, hanem az időt egy éppen folyamatban lévő, táskádból előkapott munkáddal, amivel még némi elismerést is bezsebelhetsz.
·      Sokáig friss leszel szellemileg, így hosszabb ideig szépítheted majd anyósként a menyed és vejed mindennapjait.
·      És borzasztóan jól érzed magad, amikor a gyermeked büszkén mutatja magán mindenkinek az aktuális művedet: „Anya ógóta!”
 
Ha a felsoroltak alapján kedvet kaptál egy kis fonallal való foglalatossághoz, az alábbi karácsonyfadíszeket horgolótű nélkül is elkészítheted. 
Amire szükséged lesz: több színű fonal, szalag, műanyag karika (én függönykarikát használtam), olló, ragasztópisztoly vagy kétoldalú ragasztó.
 
Hogyan készítsd: kétféle fonalból vágj le egy-egy akkora szálat, amennyivel úgy látod, hogy teljesen körbe tudod tekerni a karikát. A két fonalat fogd össze, és az elejét kevés ragasztóval rögzítsd a karikához, majd tekerd teljesen körbe az alapot. Ha a végére értél, pici ragasztóval rögzítsd a fonalvégeket. Vágj le valamelyik fonalból újabb szálat, és kötözd rá a karikára, készíts belőle akasztót. A szalagból köss masnit, és pici ragasztóval rögzítsd a karikára, de az akasztóra is rákötheted, ahogyan én készítettem.  
 
(Az eredeti ötlet lelőhelye: http://www.smilelikeyoumeanit.net/2011/11/ornament-1-mini-wreath-tutorial.html)
 
A karácsonyi készülődéshez további fonalas ötleteket találsz a blogomon: http://pinktulipmom.blogspot.com
 
 
Faragó Nóri - PinkTulipMom
kézműves, aki mosolyra horgol
http://pinktulipmom.blogspot.com

Bővebben...

Készíts hóembert!

Megérkezett a hó, a kirakatunkba pedig a hóember... :-)
Andi (SZiA) készítette nekünk. Már annyian tanultátok nálunk ezt a technikát, úgyhogy horgolótűkre fel, készítsetek ti is hóembert! Andi Baby wool fonalból horgolta, de sok-sok fehér fonalat találtok ehhez is a boltunkban, válogassatok kedvetekre! Ha elkészült, fotózzátok le és küldjétek el nekünk! A képeket feltesszük a honlapra és a legjobbakat jutalomban részesítjük! A határidő legyen január 15, hogy azoknak is legyen ideje, akiknek karácsony előtt már nem fér bele! A fotókat az info@gombolyda.hu címre várjuk! A szakmai zsűri :-) SZiA és Arszi vezetésével kiválaszt két hóembert, akiknek készítőit egy-egy 2000 Ft-os ajándékutalványban részesítjük!

Bővebben...

Karácsonyi ajándékötletek 1. - puffancs párna

Sok puffancs párna készült már a Gombolyda baráti körében, de most Karácsony előtt azt hiszem újra aktuális, mert nagyon szép és viszonylag gyorsan elkészíthető ajándék  is lehet belőle. Mint ez a két párna is, amit Andi (SZiA) készített  karácsonyi ajándéknak.

Ehhez a párnához jelenleg elképzelni sem tudok megfelelőbb fonalat, mint az Alize Cotton Gold, olyan sok szép párna készült már belőle és az ára is igazán baráti. Ez az a párna, ami senkit nem hagy hidegen, amikor meglátja, megtapogatja. Lehet, hogy sokan fognak ilyet találni a fa alatt?  (Én is írok azt hiszem a Jézuskának, ha másért nem akkor egy kis plusz időért, mert a kékből hármat is szeretnék.) :-)
De beszéljenek inkább a képek, bár ezek sem tudják visszaadni, mert a finom puhaságát sajnos így nem érezhetitek. Ezek a párnák 2 gombolyagból készültek, igazán szép méretesek, akár dísznek szánjuk, akár egy kis délutáni pihenéshez. Belülre egy kerek párnát tettünk, ami kb. 200 Ft-ért kapható a barkácsáruházakban vagy lakberendezési áruházakban. Ha négyzet alakú, az se baj, könnyedén lekerekíthetők a sarkai. 


A puffancs párna elkészítése Lucy blogjában található meg. A kötős-horgolós csoportban valaki lefordította, ami nagy segítség azoknak, akik nem tudnak angolul horgolni. :-). Lucy blogját itt találjátok, sok-sok csodás dolgot készít, érdemes nyomon követni a munkáját.

http://attic24.typepad.com/weblog/blooming-flower-cushion.html
A
 fordítást pedig letölthetitek IDE  kattintva.

Oldalunkon, a Mintakereső segítségével találhattok további puffancsokat is, ez pl. Gyöngyi (Nöné) párnája.

 

Bővebben...

Karácsonyi díszek

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én mindig le vagyok maradva a karácsonyi díszek készítésével és mindig megfogadom, hogy jövőre hamarabb kezdem....
Ha ti is így vagytok ezzel, akkor talán most még időben vagyunk, mert valahol itt van az a pont, ami után olyan hirtelen eljön az év vége, hogy csak kapkodjuk a fejünket,  mikor is szaladt így el az idő.....és észrevettétek, hogy ez egyre inkább így van? :-)
Néhány ötlettel, linkkel, közös ablakdísz készítéssel szeretnénk segíteni nektek.
A következő néhány díszt Gyöngyi (Nöné) horgolta nekünk az Alize Miss fonalból. A minták ebben a könyvben találhatóak:  Színes ötletek Kreatív sorozat -  Dombauer Lászlóné: Horgolt csillagokA következő csillagok pedig az Alize Angora Gold Pullu fonalból készültek, amiben már eleve benne vannak a kis flitterek, amik finoman megcsillannak a kész alkotásban. 
Ezek a csillagok horgolókarikára lettek horgolva.
Lelőhelyek a mintákhoz:

http://gombolyito.blogspot.hu/2011/11/hopehelydisz.html
http://whiskersandwool.blogspot.hu/2011/11/lacy-snowflake-ring-ornament-ringing-in.html
http://whiskersandwool.blogspot.hu/2011/12/six-point-snowflake-ring-ornament.html
http://whiskersandwool.blogspot.hu/2011/11/christmas-wreath-ring-christmas.html

Ha pedig nem kis horgolókarika köré horgolunk, hanem egy nagyobb karika belsejébe, akkor csodálatos ablakdíszeket készíthetünk. Tulajdonképpen ehhez nagyon sok terítő minta megfelel. Horgoljuk a mintát a karikánkhoz szükséges méretig, majd kifeszítve, rövidpálcákkal horgoljuk rá a karikára.
Néhány ötlet Szilvi (arszi) munkái közül:Ha pedig van kedvetek Szilvivel megtanulni ennek az ablakdísz készítésnek a technikáit, akkor várunk benneteket a Gombolydában! Időpontokat a tanfolyamok/Horgolás menüpontban találtok!


Ezt a mintát Catania fine fonalból készítette Szilvi, hogy egy alkalommal be is tudjátok fejezni, hiszen ez a fonal kicsit vastagabb, mint a Miss. Ezért választottuk a legkisebb karikát  hozzá. A hozzávalókat be tudjátok szerezni a Gombolydában és utána már csak a fantáziátoktól és időtöktől függ, hogy milyen mintával és milyen méretben készítitek az ablakdíszeket...
 

Bővebben...

Nemezelés, avagy Was+Filz-it!


Megérkezetek a rég várt nemezelhető fonalak a Gombolydába. Én még soha nem nemezeltem mosógépben, de már nagyon szerettem volna kipróbálni. Itt volt ráadásul a hosszú hétvége, úgyhogy minden adott volt hozzá. :-)
Egy táskát szeretnék nagyon készíteni, de mivel annak terve nem állt össze olyan gyorsan a fejemben, így egy másik vágyamat, a fonaltartó vagy bármi tartó :) tálat készítettem el. 
Mivel a Big Color-t (080) választottam, ehhez először is kerestem egy jó nagy tűt. A legnagyobb tűm 10-es volt, így azzal láttam neki. Mindenképpen nagyon masszív kis tálkát szerettem volna, ezért a lustakötés mellett döntöttem.


Felszedtem 63 szemet, majd zártam a kört és körben kötöttem tovább magic loop technikával. (60-as damilt tettem a KnitPro tűhöz, így az elején még nem is kellett kihúzgálnom a damilt). Mivel hagytam a fonalnak egy kicsit hosszabb véget, így szemjelölőre sem volt szükségem, a fonalvégről mindig láttam hol a kör vége, ugyanis innen az egyik kört simával, a másikat fordítottal kötöttem, hogy lustakötést kapjak. Így ment ez 20 soron keresztül, majd fogyasztani kezdtem úgy, hogy az első sorban simán összekötöttem 2 szemet, majd 7 szem sima (ezt ismételve a sor végéig), a 3.-ban kettő össze, majd 6 szem sima (sor végéig), 5.-ben kettőt össze, 5 szem sima (sor végéig), 7.-ben két szem össze 4 sima (sor végéig), 9.-ben kettő össze 3 sima (sor végéig), páros sorok fordítottan kötve minden szem. A 11.sorban mindig 2-2 szemet összekötöttem simán végig, majd egy fordított sor, az utolsó, azaz 13. sorban szintén 2-2 szemet összekötöttem. Így maradt a tűn 7 szem. Fogtam egy nagy tűt, amibe bele tudtam húzni az elvágott (kicsit hosszabbra hagyott) fonalvéget és áthúztam a maradék 7 szemen, majd jól összehúztam és kicsit elvarrtam. A kilógó szálat csak nemezelődés után vágtam le, nehogy a mosógépben szétjöjjön.
Valahogy így nézett ki megkötve, nemezelés előtt.

Már így is nagyon tetszett, de azért még összecsuklott a tálka, főként fejre állítva :-)

És innen kezdve izgulhattam, hogy vajon mit fogok kivenni a mosógépből....
Törölközőkkel együtt raktam bele (40 fokon), hogy a dörzshatás is meglegyen. :)  Amikor kivettem nagyon meglepett az anyaga - mondom első próbálkozás volt - és a mérete. Tudtam, rá is van írva a fonalra, hogy 30-40%, de mégiscsak más volt megtapasztalni, alig találtam meg a törölközők között. :) Gyorsan bele is tettem egyet, hogy szépen formára igazodjon és ettől kezdve már láttam, hogy bizony szépséges dolog született...


és már a fejetetejére is állítható, nagyon masszív kis tálka lett..

.

A fonal vastagsága miatt azt hiszem lehetett volna ebből a fonalmennyiségből (fent látható mennyi maradt a 20dkg-os fonalból) egy nagyobb tartót is nemezelni, ha nem lustakötéssel készítem. (Egy próbát azt hiszem még megér :) ) Viszont így egy nagyon masszív, igazán jó kis tálkát kaptam. Mindenesetre örülök, hogy nem a táskához kezdtem ezzel a módszerrel, mert rájöttem, hogy ahhoz elegendő a fele ilyen vastag Filz-it fonal is, ezek közül fogok választani a táskához. De előbb a maradékot kipróbálom sima kötéssel, mondjuk mobiltoknak.
http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/coats-wash-filz-it.html 

A végeredmény: 

Bővebben...

LANA GATTO


A Lana Gatto fonalak megérkeztek a Gombolydába!

Szükségét éreztük, hogy még nagyobb választékot nyújtsunk gyapjú fonalak tekintetében a Gombolydában, így felvettük a kapcsolatot néhány olasz gyártóval, hiszen ha egy kis extra finom merino gyapjúra vágyunk, akkor kézenfekvő a megoldás, irány Olaszország! Igazi meglepetésként ért bennünket a Lana Gatto cég felénk tanúsított nyitottsága és tettrekészsége. Hamarosan kezünkben foghattuk a Lana Gatto gyönyörű, pihe-puha fonalait. Természetesen csak olyan cégeknek írtunk, akik neve biztosíték volt a fonalak minőségére, de ezen belül is a Lana Gatto volt az első helyen a listánkon, így nagyon megörültünk, hogy ilyen kedvező volt a fogadtatás és hogy megerősítették szándékukat, miszerint szívesen jönnek Magyarországra. Állandó fonalaikból folyamatos ellátást biztosítanak, szezonális fonalaikat pedig szívesen megismertetik velünk időben, hogy minden szezonban választhassunk kínálatukból.


Miért a Lana Gatto?

A Lana Gatto egy történelmi márkanév, ami 1899-ben lett bejegyezve. A cég a 100%-os minőséget célozza meg, a legjobb nyersanyagokat használja fel a fonalgyártás során (extra finom merino gyapjú, kasmir, selyem, alpaka és mohair). Különleges figyelmet szentelnek a vásárlók igényeinek kielégítésére. 1900 óta a cég növekedése folyamatos. Sok-sok új telephelye van, -  Lengyelország, Hong Kong, New York, Japán - az egész világon létrehozta a képviseleteit.
Nagyon nagy figyelmet szentelnek az alapanyagok kiválasztására, így garantálják a legmagasabb színvonalat, ami mind a fonal tapintásában, mind megjelenésében tapasztalható. Minőségellenőrzést vezettek be a termelés minden fázisára, így tudják garantálni az állandó magas minőséget.
Lana Gatto az interneten: http://www.tollegno1900.it
Lana Gatto a ravelry-n: http://www.ravelry.com/yarns/search#sort=best&query=lana gatto

Az első 3 Lana Gatto fonal a gombolydában: http://www.gombolyda.hu/blog-bejegyzes/item/1106-lana-gatto-fonalak-elso-harom-hirnoke.html
Bővebben...

Cashmira fine fonalak új ruhában :-)...

..avagy Csongor Zsófi festette színes csodák a Gombolydában.

Zsófi felöltöztetett néhány motring Cashmira fine fonalat csodaszép színekbe. Ma este érzem igazán először ezen az őszön, hogy hideg van, így begyújtottuk a kályhát.... és itt voltak mellette a fonalak.....és annyira kellemes, meleg látvány ez így együtt, hogy gondoltam lefényképezem és meginvitállak benneteket legalább virtuálisan a tűz köré ... fonalakban gyönyörködni......  :-)
A fonalak itt kaphatók: 

http://www.gombolyda.hu/webshop/fonalak/kezzel-festett-fonalak.html
Bővebben...

A weboldalunkon HTTP sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Az oldal további használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek >>