Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Moha - horgolt kendő Lola fonalhoz

Moha - horgolt kendő Lola fonalhoz

Moha kendő
Annyira szép ennek a mintának és fonalnak a párosítása, hogy az eredmény olyan, mintha szövött anyag lenne……

 

Ez egy háromszög alakú, horgolt kendő, amely ún. „linen stich” mintával készül.

Nagyon egyszerű a minta: 1 rövidpálca, 1 lánszem váltakozása. Ez a minta annyira addiktív és annyira jól áll a LOLA fonalnak, hogy a horgolás szinte „letehetetlen” és elég nehéz megállni egy kendőnél, hiszen közben számtalan ötlet születik a fejünkben, amit szeretnénk kipróbálni... :-)
Ha háromszög alakban, kendőnek szeretnénk elkészíteni, akkor a középső szembe 2 rövidpálcát és két láncszemet teszünk: 1rp, 2lsz, 1rp.

A kendőnek a sarkalatos pontja, hogy mit teszünk a sor két szélére, hogy az szép egyenes legyen, akkor se domborodjon, akkor se vegyen fel V alakot, akkor se legyen hullámos, ha már sok-sok szemünk van.

Említettem a Fb bejegyzésben, hogy egy lengyel csoportban sok-sok gyönyörű kendőt készítettek már és többféle kezdéssel próbálkoztak ők is. Én úgy látom nem mindenkinek vált be ugyanaz a kezdés. Én 3-szor is lebontottam a kendőt olyan 60 szem körül, mert elkezdett nem szép lenni a széle.
Végül annál a megoldásnál maradtam, hogy minden sort 2 rövidpálcával és egy láncszemmel zárunk, majd a következő sort 2 ugyanoda öltött rövidpálcával kezdjük. Ebben a Youtube videóban jól látható ez is és a lyuksor készítése is.
https://www.youtube.com/watch?v=7yXzbf1OBdw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1P4zAV242Fywaiu-_2PgvOnbsmO7Sc71hoy9dMLTdYnOlZ0ko1OSwN9b4
Természetesen nem csak őket „fertőzte” meg a Moha kendő, angol nyelven is sok videót találhattok hozzá Youtube-on is a „crochet mecha triangle” vagy triangle moss stitch shawl” vagy hasonló keresőkifejezésekkel.
https://www.youtube.com/watch?v=jZNYfwlKhl4
https://www.youtube.com/watch?v=WbH7Ga-CCPM
https://www.youtube.com/watch?v=wstvo5w8YzQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1d93SzpNqqt_TlJhc2J5DmiAMynfB-JiiOc6UgbnD9AFsZk2DrMi40xFw

Szerintem függ a fonal-tű párostól, a kezünktől azaz a horgolás szorosságától és az alkalmazott sorkezdő technikától is a hosszú szél egyenletessége és a kendő formája. Az általam horgolt kendő kissé nyújtott háromszög.
Blokkolás nélküli méretei: 170 x 68 cm. 4 szálas, 25 dkg-os Lola fonalból horgoltam 4-es tűvel.
Itt tudsz Lola fonalat választani. A fonal neve tartalmazza, hogy hány szálas a fonal, mekkora a súlya és milyen hosszú. 
https://www.gombolyda.hu/lola-6208?keyword=lola


Már a kendő horgolása közben éreztem, hogy megvan a számomra tökéletes textúra horgolt lakáskiegészítők (takaró, falvédő, díszpárna...stb) készítéséhez, így a következő projektem ezzel a mintával (higyjétek el nehéz abbahagyni :-) )  egy nagyobb darab, egy takaró lesz.
Választottam hozzá egy Lola box-ot.  ( https://www.gombolyda.hu/lola-bobbel-box-8527)
Ebben 24 színű Lola fonal található, szépen sorban megszámozva, ahogy a színátmenetet kiadja.
Közéjük egy szürkeárnyalatos Lola fonalat horgolok, mert a leányzóm csíkosan szeretné a takaróját. De örülök, hogy végre találtunk egy olyan horgolt textúrát, ami tetszik neki és talán mire kiderül, hogy ősztől mennyire messz fog tanulni, addigra a takarója is elkészül, amit magával vihet :-)

Keresés