Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Januári program

Januári program

 

 

 

 

 

 

A budapesti Gombolyda januári programja

Túl vagyunk az ünnepeken, az évbúcsúztatáson és túl vagyunk néhány újévi fogadalmon. Igen, kötős/horgolós témában is születnek ilyenkor ígéretek és elhatározások.

A legtöbben azt kívánjuk, hogy befejezhessük a már elkezdett dolgainkat. Arra vonatkozóan is születnek elhatározások, hogy milyen és mennyi fonalat vásárolhatunk a jövőben.. No meg arra is, hogy egyszerre hány darabunk lehet elkezdve.. aztán még arra is, hogy addig nem kezdünk újat, amíg ez és ez kész nincs.. Sokan, sokfélék vagyunk, de biztos vagyok benne, hogy abban az egy dologban egyetértünk: márpedig kézi munkázni a jövőben is fogunk :)

Évindító első programunkba olyan darabokat választottunk, amelyek ideálisak azoknak, akiknek még van 1-2 befejezetlen darabja az elmúlt időszakról, de azokra is gondoltunk, akik most vágnának bele egy nagyobb projektbe.

Egy kendő, ami kezdőknek is jó választás, de a „haladók” is szeretik majd, jó kis pihentető „ujjgyakorlat”. Egy pulóver, melynek laza, „nosize” fazonja ideális mindenki számára és új technikákat is megtanulhatunk az elkészítésével. Egy a pulóverhez illő sapka, az egyik legjobb sapka-fazonban. Végül egy „míves” mintájú kesztyű, mert csipkét kötni nagyon szeretünk.

Nézzük, sorban:

Január 14., kedd – Zilver kötött kendő (by Liza Mutch), Online FB-csoportban is

Egy egyszerű harisnya kötéses háromszög kendő, melyben a harisnya kötést egy jól eltalált struktúr-minta töri meg.  A tervező darabja az eredeti fonalból a felső szélén kb. 150-160 cm hosszú, a háta közép magassága pedig 55-60 cm.

Az eredeti darab 5 mm-es tűvel készült ehhez illő fonalvastagságú alapanyagból, ami lehet valamelyik jó kis természetes-szálas fonalunk, vagy jó választás lehet bármelyik kevert összetételű fonal is. Mondok néhány példát: LanaGatto Sugar, Malabrigo Sock, Alize AngoraGold Ombre Batik, Lola, LanaGatto SuperSoft, Alize LanaCotton, Alize Cotton Baby Soft.. és még folytathatnám. Válassz olyat, amit szívesen viselsz. Egy kisebb méretű kendőhöz kb. 500 méter alapanyagot javasol a tervező, ha ettől nagyobbat szeretnél, lehet akár 700-800 méter alapanyagod is. Válogassunk :)

Az eredeti, ingyenes mintaleírást – angol nyelven – itt találjátok: https://www.ravelry.com/patterns/library/zilver

 

Január 21., kedd – Sidewalk Café pulóver (Drops Design)

Ahogy már említettem, ez egy ún. „nosize” vagyis tulajdonképpen csak úgy ímmel-ámmal méretezett darab. Raglán vállkialakítással, amelyben csavart minta díszít és amely hosszabb a megszokottnál és amivel elérjük azt a látszatot, hogy csak úgy felkapom és már megyek is.. Magas (de nem garbó) nyakkal és csípőig érő hosszal kötjük.

Az eredeti darab pihe-puha alapanyagot javasol, melyet 5-6 mm-es tűvel köthetünk.

Ár/érték arányban az egyik legjobb választás a Himalaya fonalcsalád Everyday NewTweed vagy akár az Everyday Worsted fonala. Ez azonban olyan melengetős darabunk is lehet, amihez választhatunk egy kicsit extrább fonalat is. A LanaGatto fonalcsalád kínál néhány megfelelő fonalat, például: Brooklyn, Maxi VIP, Empire vagy Plaza. De – ahogy én mostanában sokszor teszem – játszhatunk különböző szálak összefogásával is. Figyelmetekbe ajánlom az Austermann MohairDream fonalát vagy a LanaGatto SilkMohair fonalát, amit tetszés szerint variálhattok más, színben passzoló fonalakkal.

Vagy ehhez a darabhoz is választhatjuk a Himalaya fonalcsalád Senfoni fonalát, amivel szép színhatást érhetünk el.

Az eredeti, magyar nyelvű mintaleírást itt találjátok: https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=9269&cid=22

 

Január 28., kedd – Sidewalk Café sapka (DropsDesign)

Ha elkészült az azonos nevű pulcsink, kötelező darab a hozzá illő sapka. Ezt a darabot a pulóverhez javasolt fonalakból készítjük, csak kisebb (4-4,5 mm-es) tűvel kötjük, hogy kellemes meleg legyen és meg legyen a sapka „tartása”.

Egyszerű, ám olyan sapkafazon, amit mindenki tud hordani. A homlok patentrésze után „tányérrá” szaporítjuk, majd a fejtetőn szépen ívelt fogyasztásokkal fejezzük be, az egészet harisnya kötéssel készítjük. Tetszetős, ugye?

 

Február 4., kedd – Merletto egyujjas, kézfej nélküli kesztyű (by Jodi McKinley) – Online FB-csoportban is

A tervező az eredeti darabot 2,5-2,75 mm-es tűvel kötteti, szálvastagságban ehhez illő fonalat választhatunk. Malabrigo Sock, LanaGatto MiniSoft, Rowan KidKlassik, ValleyTweed, Schachenmayr RegiaSilk, MerinoYak vagy az új Bamboo fonalak bármelyike. Mivel kisebb mennyiség kell a darabhoz, ezért bátran „belenyúlhatunk” egy eddig csak vágyott fonalkupacba is :)

Az eredeti ingyenes – angol nyelvű – mintaleírást az alábbi linken éritek el: https://www.ravelry.com/patterns/library/merletto-mitts

Indítsuk az évet együtt, válasszatok programjaink közül – várunk mindenkit szeretettel. A programok keddenként fél 3-3 óra körül indulnak, ilyenkor a budapesti üzletben személyesen beszéljük meg a tennivalókat és kezdjük el a darabokat. Ahol „Online, FB-csoportban” jelzés szerepel a kiírásban, ott nem csak személyesen köthetsz velünk, hanem akár otthon is, kényelmesen a kedvenc fotelodban. Az online kötéshez közös-kötés csoportot hozunk létre a FB-on, amelyhez csatlakozhatsz, ha a darabodat Gombolydás fonalból készíted. A csoportokról weboldalunkon vagy a FB-on a Gombolyda közös kötés-horgolás csoportban tájékozódhatsz.

Kössünk és horgoljunk, együtt, idén is.

 

Keresés