Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Rólunk

Rólunk

Három évvel ezelőtt, sok-sok év kihagyás után egy téli este, újra kötőtű került a kezembe. Előtte már hosszasan böngésztem a – főként – külföldi honlapokat, a szebbnél szebb mintákat, fonalakat, amíg úgy nem éreztem, hogy ezt a sok új technikát  nekem is ki kell próbálnom. Innen már nem volt visszaút , egyik projekt követte a másikat és előkerültek a horgolótűk is. Igaz, hogy szinte mindig folytattam valamilyen kézműves tevékenységet – hol varrtam, hol gyöngyöztem, hol a lakberendezés volt  a középpontban - de jó volt újra átélni az alkotás örömét a kötés-horgolásban. Minden új fonal, elkezdett darab egy-egy új szerelem, ami valami egyedivé és megismételhetetlenné válik a kezünkben, s közben rengeteg energiát ad. Csak ajánlani tudom azoknak, akik még nem próbálták ki!


Közben megálmodtam egy fonalboltot Debrecenben: ahol rengeteg féle fonal között válogathatsz, ahol végre meg is tapogathatod a szivárvány színeiben pompázó gombolyagokat, ahova bejöhetsz bátmikor kötni, horgolni, ha van egy kis időd, ahol meg is tanulhatod ezeket a technikákat, ahol barátokra és közösségre találhatsz, ahol mindig szívesen látnak.

nternetes oldalunkon is igyekszünk bemutatni neked a Gombolyda fonalait, hangulatát, ha nem a közelben élsz, akkor is bekapcsolódhass közösségünkbe és webshopunk segítségével alkothass fonalainkból. Remélem sikerül kedvet csinálnunk ahhoz is, hogy alkotó tagjává válj az oldalnak és alkotásaidat feltöltve hozzájárulj egy magyar nyelvű kötős-horgolós gyűjtemény kialakításához. Közben eredeti foglalkozásomat sem adtam fel, informatikát tanítok egy középiskolában.
 
Végül szeretnék egy rövid részletet idézni Szántai Lajos könyvéből:
" Ez döbbenetes dolog ám! Mert, ha valaki a szöszt elkezdi rendezgetni, ráadásul ezt mesélés közben teszi, talán nem is sejti, hogy a lelkében milyen folyamatok, események mehetnek végbe. Hiszen a női lélek a világot legkönnyebben a szövésen és a fonáson keresztül tudja megismerni. Számára a világ megismerésének ez a legkönnyebb útja. A szösz ebben a rendszerben - mint egy rendezetlen nagy halom - magát a kialakulatlanságot, a rendezetlenséget jelenti. A Csipkerózsika meséjét elemezve Pap Gábor részletesen kifejtette, mit jelent az, hogy a szöszből fonál lesz: egy rendezetlen egyéniséghalmazból elindul valaki a fonál útján, hogy magában a világot egy tengely köré rendezze. Így rendezhetjük, gombolyíthatjuk gondolataink folyamát. Mindehhez még az is hozzátartozik, hogy a SZő és a SZó, a SZöVe(T)és a SZöVe(G) szavak a magyar nyelvben szépen egymásra rímelnek. Vagyis világalakító tevékenység jelenik meg a szövés-fonás látszólag egyszerű műveletében. A nőnek nem világot kell teremtenie, hanem meg kell tanulnia a világot tovább szőni, vagyis rendezetten tovább alakítani." (és a kötés-horgolás természetesen a továbbalakítás része....)

Burger Erika
 

Keresés